Snelle levering!
Gratis verzending en retour vanaf €50,-
Laagsteprijsgarantie
Snelle levering!
Gratis verzending en retour vanaf €50,-
Laagsteprijsgarantie

Door admin, 18 april 2016

Gezond

Strak-buikjeHi y’all!

Deze week wilde ik graag het begrip ‘gezondheid’ eens bekijken. Het woord vliegt ons namelijk overal om de oren, maar waar staat het nu eigenlijk voor?

We willen allemaal graag gezond zijn en gezond oud worden. Maar wat gezondheid is voor een student, kan heel anders zijn voor een werkende moeder of een beroepsatleet. Daarbij kan je idee van gezondheid met het ouder worden veranderen. Bovendien is gezondheid niet beperkt tot je fysieke gesteldheid, maar speelt mentaal een net zo grote rol en kan je tegenwoordig in onze modern online wereld zelfs digitaal ‘fit’ verklaard worden…

Is gezondheid wel te definiëren?

De Wereldgezondheidsorganisatie ziet gezondheid als een toestand van ‘compleet welbevinden’.
Maar dat compleet welbevinden kan iemand die van veel en lekker (vet) eten houdt, of stijf staat van de morfine, ook ervaren. Is deze persoon daarmee dan ook een belichaming van gezondheid?

Niet verrassend kwam er steeds meer kritiek op deze definitie en een paar jaar geleden werd een herziening opgesteld:

‘Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

Mooi issie, he?
Vooral de term ‘eigen regie’ vind ik enorm sterk. Iedereen bepaalt namelijk zelf wat gezondheid voor zichzelf betekend en wat je daarvoor doet. Wat je beroep of doel ook is, om daarin en daarvoor optimaal te functioneren kunnen de slaapritmes, sportroutines en diëten als dag en nacht verschillen.

Onlangs moest ik noteren wat, op een schaal van 1 tot 10, mijn 10 zou zijn op het gebied van gezondheid. Ik hoefde me niet te limiteren in mijn wens, maar moest het wel echt voelen. Ik wilde opschrijven: ‘ik heb het lichaam van een supermodel en echt alle kleding staat me geweldig!’, maar ik voelde ‘m niet. Na wat bezinning voelde ik heel wat anders. Ik wil wel strakker en fitter zijn, maar ik wil me vooral heel gelukkig met mezelf voelen en dat alles wat ik doe uit liefde voor mezelf is. Af en toe sporten, vooral gezond maar soms vies lekker eten, een hele dag in bed liggen of een ouderwets dutje doen in de middag. You get what I’m saying?!?!

Happy

Laat je dus niet gek maken door wat je allemaal om je heen ziet & hoort en hoe het allemaal zou moeten. Er is geen vaste set met regels, geen one size fits all-plan. Neem de regie in eigen handen, lees je in, probeer af en toe wat uit en straf jezelf niet wanneer het niet werkt, maar geef nooit op!

Wat is jouw 10 voor gezondheid? Let us know in the comments below!

Happy Health!

Eva Jacobs
Slowjuice expert & enthousiaste health-foodie

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »