Snelle levering!
Gratis verzending en retour vanaf €50,-
Laagsteprijsgarantie
Snelle levering!
Gratis verzending en retour vanaf €50,-
Laagsteprijsgarantie

Wat is voedseldrogen?

Wat is voedeldrogen?

Wat is voedsel drogen?

Een van de oudste en eenvoudigste conserveringstechnieken die er bestaan is het drogen van voedsel. Het principe van voedseldrogen is eenvoudig: voedselbedervers zoals gisten, bacteriën en schimmels hebben water nodig om te leven. Haalt u dat water uit het voedsel, dan krijgen deze organismen geen kans en daarom zal het voedsel niet bederven. In groente en fruit zit veel vocht, dit kan wel 80 tot 95% zijn. Na het gebruik van een voedseldroger is het vochtgehalte een stuk lager en kan zakken naar 15 - 20%, waardoor voedsel veel langer bewaard kan blijven. De uiteindelijke voedingswaarde van gedroogd voedsel kunt u vergelijken met die van diepgevroren voedsel. Maar in tegenstelling tot diepvriesvoedsel verbruikt gedroogd voedsel uit de droogoven geen energie meer tijdens de bewaarperiode. Nog een bijkomend voordeel: gedroogd voedsel vermindert sterk in volume. Soms blijft er maar 5 tot 10 % van het oorspronkelijke volume over na het drogen. Op deze manier kunt u grote hoeveelheden voedsel in een betrekkelijk kleine ruimte bewaren.

Wat kan een voedseldroger

Wat doet een voedseldroger precies?

De voedseldroger (ook wel droogoven of dehydrator genoemd) blaast met behulp van een ventilator warme lucht door de kast, wat ervoor zorgt dat de producten gedroogd worden. Ook zorgt de dehydrator ervoor dat de temperatuur niet te hoog wordt, daardoor worden de smaak en voedingswaarden behouden en bacteriegroei wordt hiermee tegen gegaan. Een droogoven maakt het dus mogelijk om uw voedsel eenvoudig te drogen, doordat deze vocht onttrekt. Drogen in de zon of het gebruik van een gewone oven is ook een mogelijkheid, maar het proces van een voedseldroger is vele malen efficiënter. Een droogoven geeft de ideale luchtvochtigheid en temperatuur voor het perfect drogen van vele soorten voedsel.

Welke voordelen heeft een droogoven?

Droogovens of dehydrators zijn speciaal gemaakt om voedsel te drogen. Met de juiste luchtstromen wordt ervoor gezorgd dat het proces heel effectief verloopt. Doordat sommige voedseldrogers wel 10 lades hebben, kunt u veel meer groente en fruit in 1 keer drogen dan in een gewone oven. Dat maakt de kosten per gedroogd stuk fruit, groente, vlees of vis veel lager. Een voedseldroger kan lage temperaturen aan, daardoor gaan de voedingsstoffen in het voedsel niet verloren. En nog een voordeel: een voedseldroger verbruikt veel minder energie dan een normale oven.

Voordelen voedseldroger
Wat kan een droogoven

Tips voor voedseldrogen, wat kun je allemaal drogen?

Een groot voordeel van voedseldrogen is dat u bijna elk soort voedsel heel lang kunt bewaren: zowel kruiden als groenten en fruit (bijvoorbeeld fruitleer als lekker snoep-vervangend tussendoortje), brood, vis, gevogelte en vlees (bijvoorbeeld biltong voor mensen met een paleodieet, of om vlees te drogen voor huisdieren). Maar u kunt ook ter decoratie drogen: bloemen of bijvoorbeeld deegkunst. Het verdampen van water uit voedsel heeft nog een andere, aangename bijwerking: de smaken worden sterk geconcentreerd. Gedroogd fruit en fruitleer hebben een smaak die nog intenser is dan die van vers fruit. In principe snijdt u alles in dunne plakjes en verspreidt u ze over de vele lades. Nadat u de groente of het fruit heeft gedroogd met de voedseldroger is het belangrijk om deze goed te bewaren. U kunt uw gedroogde producten uit de dehydrator gemakkelijk bewaren in goed sluitende voorraaddozen of in (wek) potten. Nog beter is het wanneer u het vacuüm verpakt, dan blijven deze nog langer houdbaar (bijvoorbeeld een potje of zakjes die u vacuüm kunt trekken).

Waar moet ik op letten bij het kopen van een voedseldroger?

Omdat er verschillende soorten droogovens bestaan, hier een paar tips om op te letten: Er zijn voedseldrogers met een horizontale luchtstroom en met een verticale luchtstroom. Een dehydrator met een verticale luchtstroom (rond model) heeft een ventilator onderin, dit betekent dat het beneden warmer is dan boven. Daarbij is het belangrijk om het droogproces in de gaten te houden en tussendoor moet u de lades ook wisselen. Bij een horizontale droogoven (vierkant model) zit de ventilator achterin, daardoor wordt de luchtstroom gelijkmatig verdeeld. Wisselen van de lades is dan niet nodig. Alle modellen op onze website hebben een horizontale luchtstroom. Dan zijn er nog voedseldrogers met een two-stage-dry-functie: Hiermee kunt u de droogoven instellen met 2 programma’s die elkaar opvolgen (tijd en temperatuur). Bijvoorbeeld wanneer u de eerste 5 uur op 80 graden wilt drogen en daarna nog 4 uur op 40 graden. Sommige dehydrators hebben plastic trays (lades), andere hebben RVS trays of zijn geheel uitgevoerd in RVS.

Droogovens tarwegraskoning

Hoe zijn de droogovens van Tarwegraskoning in vergelijk met andere voedseldrogers?

Er zijn veel verschillende merken voedseldrogers zoals die van Vita5 en Wartmann. Bij Tarwegraskoning kiezen we voor de Byzoo, Sedona en Excalibur omdat dit allemaal degelijk gemaakte, duurzame droogovens zijn waar u heel lang plezier van zult hebben. Ook de Blokker of Lidl verkopen hun huismerk voedseldrogers. Deze zijn prima maar vaak is de kwaliteit op de lange termijn van deze producten veel minder goed en zijn het veelal voedseldrogers met een verticale luchtstroom en dus een ventilator onderin, waardoor geen gelijkmatige droging plaatsvindt, tenzij u tijdens het droogproces de lades omwisselt.

Hoe lang moeten producten drogen in de droogoven?

De droogtijd van uw groente en fruit is afhankelijk van het percentage vocht, de dikte van de plakjes maar ook de omgevingstemperatuur. De gemiddelde droogtijd van groente en/of fruit in een voedseldroger is zo’n 10 uur. Hieronder een schema welke u als voorbeeld kunt gebruiken.

Hoe lang drogen voedseldroger

Hoe kunnen wij helpen?

Bel ons (Lokaal tarief)

ma t/m vrij 09.00 - 17.00
uur za en zo gesloten

035-2063082

E-mail

Antwoord binnen één werkdag

Stuur e-mail

Social media

8,9Review LogoWij scoren een 8,9 op Trusted Shops

Tarwegraskoning.nl

Kobaltstraat 2A
1411 AM, Naarden
Nederland Bekijk op Google Maps

Btw nummer: NL802464427BO1
KvK nummer: 32055825

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking